Gallery

Oj, vi var nær ved å miste riggen!

DSC_0740
På vei vestover i Atlanteren, ca 500 nautiske fra land, hørte vi plutselig et smell som et geværskudd. Jeg kunne ikke se noe spesielt ved første øyekast, men da jeg kjente på vantene var det tydelig ikke samme tension som vanlig. Løp ned og sjekket mastestøtte og røstjern, og oppdaget at vi ikke lenger hadde forankring til styrbord røstjern. Løp opp og dro til styrbord jack stay og dro til alle fall på styrbord fotlist. Da fikk jeg tid til å finne fram ny strekkfisk, sjakkel og 2,5 meter spectra. Se bilder. Etter et par timer hadde vi seilbåt igjen!
Vi kjørte kun med spridd genoa for styrbord halser i 15-20 knops vind og tung dønning da dette skjedde. Litt flaks, men også takket være den gang de bygde båter der dekket alene er sterkt nok til å holde riggen i åpen sjø!
Rigger Chris på Trinidad stakk innom sist lørdag, og han hadde delene som trengs. Litt skeptisk til babordsiden også etter dette, så jeg tar en grundig sjekk der også.
Av andre utfordringer underveis kan nevnes løse bolter i propellakselflens, ødelagt autopilotklamp på kvadranten, spjæret spinnaker etc. Alt bortsett fra spinnaker fikset underveis, hadde heldigvis en til.
Alt i alt, en herlig tur!
Tror vi ble felt av en gammel svakhet i de delene som ikke ble byttet under dekk grunnet den gamle riggens henging og slenging. De seilte til og med til Karibia med den. Som en ser, er toggles’ene mye svakere i den gamle versjonen. Bare halv sylinder. Den røk på den ene siden, og da gikk den andre siden rett gjennom U-stykket.
Sjekk også bilder av det som etter hvert ble løsningen. Et opplegg med to strekkfisker og en bronsebolt i midten. Nye toggles og endestykker/U-stykker. Samme blir det på babord side. U-stykket under toggle for undervant hadde fått sprekkdannelser, så det byttet vi også.
DSC_0739 DSC_0741
DSC_0734DSC_0737DSC_0742 DSC_0743 DSC_0744 DSC_0745 DSC_0746

2 responses to “Oj, vi var nær ved å miste riggen!

  1. Hei Per Arne, fan ta båt byggere, den patenten så ikke spes god ut. Jeg ville ha fixa alt, evt dratt flattjern gjennom dekk og med god gammeldags sammenføyning. God tur videre

    Arnie

    • Takk for innspill! Opplegget er egentlig bunnsolid, bortsett fra toggles’ene på begge sider. Dette er nå byttet på styrbord, men jeg mangler fortsatt en liten del til babord. Men fytterakkern, det var nære på!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s